Voorzieningen

'

In Oosteinde zijn er verschillende voorzieningen namelijk:

>Een school: O.B.S. De Wezeboom

>Een café: Café Oosteinde

>Een dorpshuis: De Kolonie

School in Oosteinde:

Rond 1880 staat de eerste openbare basisschool in Oosteinde vermeld, Openbare Lagere School Oosteinde afgekort als O.L.S. Oosteinde. Deze school was gebouwd aan de weg Oosteinde, de weg van Oosteinde naar Ruinen. Naast de school stond de woning van de hoofdmeester. Er was toen ook nog een Christelijke school aan de Dijkmansweg, die is er nu niet meer. In de jaren '70 is deze oude school afgebroken en werd er midden in het dorp, aan de schoolstraat, een nieuwe school gebouwd. De woning van de hoofdmeester is echter wel blijven staan en wordt ook nog steeds bewoond. in 1972 bestond de O.L.S. Oosteinde uit twee lokalen. De school is gebouwd aan de schoolstraat, daar staat deze nog steeds. In 1985/86 kwamen daar twee kleutergroepen uit de voormalige kleuterschool 'De Kolonie' bij en is de school uitgebreid met twee lokalen. Op 1 juni 1986 is de school weer in gebruik genomen en kreeg ook een andere naam; Openbare Basis School De Wezeboom afgekort als O.B.S. De Wezeboom. Later daarna is binnen in en buiten de school nog flink verbouwd en kwam er een uitbreiding van het schoolplein.

O.L.S. Oosteinde

 

 

Het café in Oosteinde:

Al sinds 1909 is er een café in Oosteinde. Het eerste café stond aan de weg Oosteinde. Dit café heette dan ook Café Oosteinde. De bewoners waren caféhouder Jan Jonker en zijn vrouw Geesje. Naast het café was in het pand ook een kruidenierswinkel aanwezig. Daarnaast hield Jan Jonker zich bezig met de verkoop van paarden. Nadat Jan Jonker in 1961 overleed volgde zijn zoon Teunis hem op. Café Jonker was in die tijd populair bij de jeugd en ook de buurtvereniging hield er wel eens feesten. Na ernstige longaandoeningen op oudere leeftijd moest Teunis het café helaas sluiten. Naast Café Jonkers stond er aan de Wolddijk ook een café. Een plaats, waar veel besprekingen werden gehouden over allerlei zaken, maar ook een plaats waar veel plaatselijke verenigingen zijn opgericht zoals Muziekvereniging Sempre Sereno in 1919 en de Buurtvereniging Oosteinde in 1951. Van 1895 tot 1898 woonde daar Willem Weide, daarna werd het overgenomen door Jan Dalsem die er caféhouder werd. In 1920 werd Hendrik Reinders de nieuwe eigenaar. Het café werd toen Café Reinders. Hij heeft veel betekend voor de toneel-en muziekverenigingen en bouwde een goede reputatie op. In 1942 werd zijn zoon Jan Reinders de eigenaar. Het café werd verbouwd en vergroot, er werd veel gekaart en veel jonge mensen gingen naar dit gezellige café. In 1986 werd Henk Reinders de nieuwe caféhouder, de derde generatie Reinders. Ook toen is er veel verbouwd. In 2008 gaat Henk met pensioen en staat het pand vier jaar te koop. In de zomer van 2012 heeft het café een nieuwe pachter: Ina Scheper. Sinds 1 oktober 2012 is het café weer open onder een andere naam Café Oosteinde. Sindsdien staat het weer bekend als een plaats vol vertier en gezelligheid.

Voormalig café Jonker

 

 

Het dorpshuis in Oosteinde:

In Oosteinde staat ook een dorpshuis: de Kolonie. Dit gebouw werd vroeger gebruikt als kleuterschool, maar nadat de kleuters naar O.B.S. De Wezeboom zijn verhuisd is het dorpshuis geworden. Het doet tegenwoordig onder andere dienst als stemlocatie, als plaats voor seniorenzorg, de buurtvereniging, Vrouwen van nu en stichting Welzijn de Wolden. Verder is er elk seizoen ongeveer zes keer knutselclub, één keer in de week.

De Kolonie

 

 

'