Ligging en Kenmerken
Oosteinde is een rustig dorpje dat ligt in de gemeente De Wolden. Het ligt tussen Ruinen en Ruinerwold. Er wonen zo'n 756 inwoners. Oosteinde wordt deels gekenmerkt door zijn monumentale boerderijen. Deze staan aan de Dr. Larijweg en de weg Oosteinde. De Dr. Larijweg heeft veel perenbomen die 80 jaar geleden langs de 7 kilometer lange weg zijn geplaatst. Van alle 2000 perenbomen zijn er zo'n 1400 perenbomen over. Deze peren zijn stoofperen en worden geveild. In de omgeving van Oosteinde liggen natuurgebieden onder andere het Sultansmeer, dat is ontstaan door turfwinning. In het centrum van Oosteinde liggen de basisschool O.B.S. De Wezeboom, het dorpshuis De Kolonie en nog meer andere voorzieningen en bedrijven. Meer informatie over deze school vind u onder het kopje voorzieningen. Het 'grappige' aan Oosteinde is dat het het snijpunt van Nederland is:

. Meest noordelijke punt- Rottumerplaat; vasteland: de Noordkaap, vlakbij Roodeschool, gemeente Eemsmond, Groningen.
. Meest zuidelijke punt- Grensteller 12, vlakbij Kuttingen, gemeente Gulpen-wittem, Limburg.
. Meest westelijke punt- grensovergang Sint-Anna ter Muiden, gemeente Sluis, Zeeland.
. Meest oostelijke punt- grensovergang (A7) Nieuweschans, gemeente Reiderland, Groningen.
. Hoogste punt- Vaalserberg, gemeente Vaals, Limburg, 322,7 meter boven NAP.
. Laagste punt- Zuidplaspolder, vlakbij Nieuwekerk aan den IJssel, Zuid-Holland, -6,76 meter onder NAP.
Het middelpunt van Nederland krijg je als je als je de vier uithoeken verbind. Het snijpunt is dan Oosteinde.
Het middelpunt bevind zich op de eerste kluft, een tussenweg van de weg Oosteinde naar de Dr. Larijweg.

Oosteinde heeft niet echt een ligging voor een groot handelsgebied, zoals aan een rivier of een kruising van wegen. Het is dan ook geen stad. Het ligt wel op 20 minuten rijden vanaf Hoogeveen en 10 minuten rijden vanaf Meppel, Oosteinde is dus wel goed bereikbaar.
Er zijn toponiemen te vinden in Oosteinde, bijvoorbeeld de weg Oosteinde, deze heet zo omdat het de weg van Ruinen naar Oosteinde is. En ook de dokter. Larijweg, deze is vernoemd naar dokter Hendrik Larij.
Het geboorte/sterftecijfer is in Oosteinde niet groot, dit is het ook nooit echt geweest, omdat er in Oosteinde ook maar weinig mensen wonen. De bevolkingsopbouw is ongeveer 50/50 qua mannen en vrouwen. Het grootste deel van de bevolking heeft een leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Er zijn veel huishoudens met kinderen, maar ook vrij veel ouderen die in het dorp wonen.
In Oosteinde zijn een paar vormen van toerisme te vinden, er zijn namelijk twee campings en een Bed&Breakfast. Deze zijn dan wel niet groot, maar zorgen toch nog voor wat toerisme in Oosteinde. Ook zorgt de Speel- en IJsboerderij voor toeristen (zie foto's) Oosteinde is voornamelijk aantrekkelijk voor mensen die van rust en ruimte willen genieten, maar het is ook heel fijn om als kind in Oosteinde op te groeien. Bijna iedereen in het dorp kent elkaar, wat ook komt doordat het dorp niet erg groot is. Ook wordt er een keer per jaar een buurtfeest gegeven voor het hele dorp. Er heerst in het dorp niet echt een eigen cultuur, maar men is zoals al eerder gezegd, wel min of meer met elkaar verbonden. De bewoners maken vaak en graag een praatje met elkaar en er heerst een gezellige Drentse sfeer. Er wordt in Oosteinde door sommige mensen het Drentse dialect gesproken, zoals in wel meer Drentse dorpen.
In Oosteinde is er een bushalte, meer openbaar vervoer is er eigenlijk niet. Er zijn goede wegen, vooral in het centrum van het dorp, daarbuiten wordt het wat minder. Vroeger waren er in Oosteinde alleen maar zandwegen.
De grootste bezienswaardigheid/toeristenattractie is de Speel-en IJsboerderij. Op deze boerderij is een grote speeltuin en wordt eigengemaakt ijs verkocht. Er zijn verder weinig bezienswaardigheden. Foto's van de IJsboerderij vind u op de fotopagina
Oosteinde heeft voornamelijk een woonfunctie, de meeste mensen werken elders in de regio. Maar er zijn in Oosteinde ook een aantal boerenbedrijven aanwezig.
Maak jouw eigen website met JouwWeb